Waterman Onions verlaadt eerste containers in Lelystad

Deze week zijn de eerste reefer containers verladen via de nieuwe CTU containerter-minal in Lelystad. Provinciale Staten nam eind vorig jaar, na een lange en gedegen voorbereiding, het besluit om de terminal aan te leggen. Dat werd ondersteund door tal van Flevolandse bedrijven, waaronder Waterman Onions in Emmeloord, die voor-delen zagen in de nieuwe terminal en tevens concrete toezeggingen deden om er ook gebruik van te zullen maken.

50% via containerterminal

Waterman Onions voegde deze week de daad bij het woord en liet de allereerste con-tainer verladen via de nieuwe terminal. ,,Transport over water is voor de export van uien heel belangrijk. Daarom zijn we blij met deze nieuwe terminal. Vlakbij onze vesti-ging in Emmeloord. Logistiek gezien kan het bijna niet beter’’, aldus Erik Waterman van Waterman Onions. Naar verwachting gaat Waterman Onions circa 50% van het export-volume met containers via de nieuwe terminal verladen.

Export naar 70 landen

Waterman Onions vermarkt jaarlijks zo’n 120.000 ton uien naar 70 landen in de we-reld. Voor het containertransport naar de verschillende havens zoals Rotterdam en Antwerpen werden altijd vrachtwagens ingezet. Het transport per as naar havens is echter kostbaar. Naast tijd en geld speelt ook de planning van het laden en lossen in de havens een rol. De wachttijden tijdens piekdruktes in de havens kunnen enorm oplo-pen. Maar ook zorgt het transport over de weg voor een hoge belasting van de wegen omdat combinatie transport met lege containers niet mogelijk is. Dat leidt tot veel inef-ficiënte kilometers. Het transport via de Nederlandse binnenwateren levert, naast het logistieke voordeel, ook een milieuvoordeel door vermindering van de CO2-uitstoot.

“Volle bak verpakken en focus op kwaliteit”

“We hadden een mooie aflandperiode met stabiele aanvoer”, blikt Arjan Dunnewind tevreden terug. “Alles was goed te plannen en de droogwand stond permanent mooi vol. Op dit moment draaien we volle bak voor Afrika en Azië en de vaste Europese klanten. Tussen de bedrijven door is Waterman Onions druk bezig met een groot kwaliteitsprogramma. “We hanteren sinds kort de nieuwe slogan “Excellence in the world of onions”. Daar hoort bij dat Waterman nog sterker dan ze al deed, gaat inzetten op kwaliteit”, vertelt Arjan. In kleine groepen krijgt al het personeel de komende tijd een intensieve training. Per functiegroep worden alle belangrijke kwaliteitsaspecten behandeld. “We zijn begonnen met de heftruckchauffeurs,” zegt Dunnewind. “Zij spelen een belangrijke rol in het verwerkingsproces. Dat begint met de selectie van de juiste kist tot en met een laatste optische inspectie bij het laden van de vrachtauto. Maar ook de goede vulling van kantelaars en kisten is belangrijk om beschadiging te beperken. En verpakt product moet zorgvuldig worden weggezet voor voldoende ventilatie en om beschadiging van de pallets te voorkomen.” De eerste trainingssessie is naar volle tevredenheid verlopen, stelt Dunnewind. “Er zit veel vakmanschap en inzicht bij onze chauffeurs. Het lukt prima om ze bij onze missie te betrekken. Dit traject voegt echt iets toe.”

“Positieve stemming maar nog geen gelopen race!”

“De uien lopen momenteel vlot weg”, meldt Erik Waterman. “We hebben dit jaar gelukkig een goede kwaliteit met een mooie kleur en we lopen met de export zo’n 30.000 ton voor op vorig jaar. Maar het wordt nog spannend hoe lang we het huidige afzetvolume volhouden. Azië en Afrika zijn momenteel goed voor 70% van onze uienexport. Nederland profiteert op dit moment van haar sterke positie op de overzeese markten maar na de jaarwisseling droogt die stroom sterk op.”

CBS-oogstraming

Vorige week werden heeft het CBS de voorlopige oogstraming 2016 bekend gemaakt. Het areaal zaaiuien komt op 24.957 ha. Dat is 4,5 % meer dan in 2015 toen er 23.890 ha werd verbouwd. Voor de totale bruto-opbrengst komt het CBS op 1.386.213 ton op basis van 55,5 ton/ha gemiddeld. Dat is 1,1% meer dan vorig jaar toen we met 57,4 ton/ha uitkwamen op 1.371.098 ton. Zoals elk jaar zijn de meningen ook dit jaar weer sterk verdeeld over deze voorlopige cijfers. De discussie over de gemiddelde opbrengst (55,5 ton dit jaar) is een jaarlijks terugkerend fenomeen. In januari zullen de definitieve cijfers bekendgemaakt worden.

Goede kwaliteit en prijs

De kwaliteit van de uien is dit jaar redelijk tot goed met weinig tarra. “Er blijven meer dan voldoende uien beschikbaar en de uitdaging is om zoveel mogelijk uien overzee weg te zetten”, aldus Erik Waterman. “Op dit moment zijn Azië en Afrika aan de markt voor mooie volumes. Brazilië heeft dit jaar zelf goede oogsten, dus die 110.000 ton naar Brazilië van vorig jaar lijkt voor dit jaar een utopie. Het zou mooi zijn als we als Nederland in een paar nieuwe afzetgebieden meer voet aan de grond krijgen. Zeker nu het binnen Europa erg lastig is om uien af te zetten door de lagere uienprijzen in de ons omringende landen.” Nederlandse telers mogen volgens Waterman op dit moment niet klagen over de prijzen. “Wat hier voor veldgewas wordt geboden, is in de ons omringende landen de prijs voor gesorteerd product in de baal. Kortom uitdagingen genoeg voor iedereen”.

“Mooie uien toch goed in de gaten houden!”

De meeste uien zijn onder goede omstandigheden geoogst en mooi in de schuur gekomen. “De kleur is prima en het drogen gaat relatief eenvoudig”, vertelt Remko Wilms, inkoper bij Waterman Onions. “En toch moeten de telers goed blijven opletten”, vervolgt hij. “Sommige telers drogen te snel en maken de uien daardoor te scherp. Dat vergroot de kans dat ze kaal worden. Kale uien zijn problematisch voor de rest van de keten.”

Een RV in de hoop tussen de 75 en 80% is volgens Wilms optimaal. “Is de RV lager, dan mag het ventileren wel wat minder. Komt de RV boven de 80 dan komt er nog vocht uit de nekken of er is iets anders aan de hand. Dan kan de teler beter even de hoop op”, adviseert hij. Het valt Wilms verder op dat de percelen die bij ca. 60% groen blad zijn geoogst, nu de mooiste kleur hebben.

Naar het nieuwe seizoen toe is het volgens Remko goed om even na te denken over de omstandigheden op de aanstaande uienpercelen. “Blijven er in de herfst en winter plassen staan? Misschien moet je daar nog iets aan doen. En als het op een perceel altijd vochtig of juist droog is, kun je daar iets mee in je rassenkeuze. Dat geldt ook voor de ziektegeschiedenis. Misschien moet je een Fusarium-tolerant ras nemen.”