Potato Europe is perfect platform voor relatiebeheer

Waterman Onions staat op 13 en 14 september op de internationale beurs Potato Europe in Emmeloord. Dat evenement is niet alleen een belangrijke ontmoetingsplek voor veel telers van Waterman Onions maar ook een flink deel van onze binnen- en buitenlandse afnemers bezoekt de beurs. Een perfecte plek dus voor constructief relatiebeheer. Want handel is en blijft mensenwerk.

“Wij vinden dat we op de Nederlandse editie van Potato Europe niet mogen ontbreken.” Verkoper Henri Hendrikse is heel stellig over het belang van deze beurs voor Waterman Onions. “Naast onze eigen telerbijeenkomsten is dit een mooie gelegenheid om onze telers te spreken. En een flink deel van onze klanten loopt hier rond. Veel grote internationale AGF-handelspartijen komen naar Potato Europe”.

Klant ontzorgen
“Wij leveren naast de uien soms ook producten als kool, peen of aardappelen”, vertelt Henri. “Het is in de AGF-wereld niet ongebruikelijk dat klanten naast, in ons geval, uien meer producten van of via jou kopen. Wij noemen dat ontzorgen. Die klanten lopen ook op Potato Europe.”

Uiteraard lopen er ook potentiële nieuwe klanten op de beurs. Dat is eveneens een belangrijke doelgroep, stelt Hendrikse. “Handel is mensenwerk. Het loop een stuk soepeler als je elkaar een keer in de ogen hebt gekeken.”

Potato Europe is op 13 en 14 september 2017 in Emmeloord.
U vindt Waterman Onions op stand A. 430

Plantuienoogst voor Waterman Onions uit de startblokken

In alle teeltgebieden zijn vorige week telers van Waterman Onions begonnen met de oogst van tweedejaars plantuien. Zowel in het Zuidwesten als in Oost-Brabant en de Noordoostpolder maakten de rooimachines hun eerste meters. Om snel daarna weer stil te vallen door de neerslag.

“Het ziet er goed uit”, vat inkoper Remko Wilms zijn eerste indruk van de nieuwe oogst samen. “De kwaliteit van de uien lijkt goed maar qua grofte zijn ze er nog niet helemaal.” Dat laatste wijt Wilms aan het lastige voorjaar waarin de uien na een koude start in veel teeltgebieden een periode met droogte en hitte moesten doorstaan. De teelt heeft daardoor wat vertraging opgelopen. De kilogramopbrengst lijkt redelijk normaal uit te pakken. “Veertig tot 50 ton met af en toe een uitschieter naar 60”, weet Wilms.

De plantuien worden geoogst vanaf het moment dat het gewas begint af te sterven. “Ze moeten bij het rooien nog wel wat groen blad hebben voor een mooie kleur”, vertelt Remko. Na een korte velddroogperiode worden de uien in kisten geladen en op transport gesteld naar Emmeloord. Daar worden ze voor de droogwand geconditioneerd voor verdere verwerking.
De kleine achterstand in de teelt zorgt niet voor problemen bij de overgang naar de nieuwe oogst. “We konden lang doorgaan met uien van de oude oogst”, meldt Wilms. “De vraag naar nieuwe uien komt daardoor ook wat later op gang.”

Salesmanager AGF m/v (fulltime)

In deze functie ben je samen met je collega’s Salesmanagers verantwoordelijk voor de gehele
verkoop van Waterman. Je beheert je eigen klantenkring en afzetmarkt. Naast succesvolle
verkoop gaat het om het opbouwen van hechte relaties met afnemers, daartoe bezoek je
klanten en beurzen in binnen- en buitenland. De administratieve afhandeling van de orders
behoort ook tot je taken. Om slagvaardig in de markt te kunnen staan, werk je nauw samen met
de inkoper en productiemanager. Je levert een actieve bijdrage aan het sales- en marketing
beleid van Waterman; je signaleert kansen in de markt en weet deze ook om te zetten in
resultaat.

De salesmanager die wij zoeken heeft…
• Ervaring met de verkoop van agrarische producten
• Een HBO diploma (of MBO+)
• Goede beheersing van de Engelse taal met een 2 e vreemde taal daarnaast
(Duits, Frans en/of Spaans)

en is…
• Commercieel en resultaatgericht
• Zelfstandig
• Gewend aan hectiek en tegelijkertijd goed georganiseerd in zijn/haar werk
• Bereid om internationaal te reizen

Interesse?
En wil je werken bij een internationaal, groeiend en gezond bedrijf met prima
arbeidsvoorwaarden? Stuur een email naar m.zoodsma@dzenpartners.nl
Heb je vragen? Bel dan met DZ & Partners: 0527 619 468

Overgang naar nieuwe oogst is logistieke uitdaging

In de zomermaanden schakelen uienverwerkers over van de oude op de nieuwe oogst. Dat klinkt niet spectaculair maar het is best een spannende tijd voor sorteerders, weet Remko Wilms van Waterman Onions. “Het is altijd weer de vraag of het lukt om soepel over te schakelen. In de ideale situatie draai je de kraan van de oude oogst langzaam dicht en die van de nieuwe oogst langzaam open. Je wilt niet continu wisselen tussen oude en nieuwe oogst.” De verwerkers hebben dat trouwens meestal ook niet zelf voor het zeggen. “Het omschakelproces wordt vooral bepaald door de klanten; zij geven aan wanneer ze de kwaliteit van de oude oogst niet maar acceptabel vinden”, licht Wilms toe. “Aan ons de taak om dat moment voor te zijn. De oude oogst valt aan het eind van het seizoen nog wel eens tegen als het product eenmaal uit de schuur is. Maar nieuwe oogst moet soms tot wel 2 weken voor de droogwand voordat je kunt afleveren. Met die gegevens moet je schakelen.”

De uitdaging is dus om zo lang mogelijk partijen van de vorige oogst te vinden die voldoen aan de specificaties van de klant. Aan het einde van afzetseizoen 2016-2017 is dat wel eens lastig, constateert Remko. “Er zijn vorig jaar uien van superieure kwaliteit naar binnen gereden. De afnemers zijn daar aan gewend geraakt en de lat ligt dus hoog. We zien nu dat de laatste partijen van 2016 soms behoorlijk last hebben gehad van de hitte in juni. Wij moeten dus steeds meer ons best doen om teleurstellingen over de kwaliteit te voorkomen.”

Laatste heipaal en hoogste punt binnen 1 week!

“Wanneer het slaan van de laatste heipaal en het bereiken van het hoogste punt in dezelfde week vallen, kun je rustig spreken van een vlot bouwproces.” Erik Waterman constateert tevreden dat de nieuwbouw van Waterman Onions bijzonder vlot verloopt. Dat is ook wel nodig want het is de bedoeling dat de nieuwe hal beschikbaar is voor drogen en opslag bij de start van de nieuwe oogst begin september. “Dat betekent een bouwtijd van 3,5 maanden en dat kun je gerust een hele uitdaging noemen”, aldus Waterman.

In een eerder bericht op deze website zijn de belangrijkste feiten en cijfers van de nieuwbouw al aan de orde geweest. In een filmpje gemaakt met onze eigen drone, krijgt u een mooi overzicht van de stand van zaken op het bouwterrein. De komende maanden kunt u meer van dit soort filmpjes verwachten.