UPDATE: Open dag 16 juni

Wie op zaterdag 16 juni a.s. de open dag van Waterman Onions bezoekt, kan partner en kinderen rustig meenemen. De jubileumviering biedt een boeiend programma met informatieve elementen, vermaak voor jong en oud, prima catering en zelfs een banenmarkt. Op naar Emmeloord!

Waterman Onions viert dit jaar haar 20-jarig bestaan met een open dag op zaterdag 16 juni 2018 tussen 10 en 17 uur. Iedereen is welkom maar zeker telers, afnemers, medewerkers, vrienden, familie en omwonenden worden in groten getale verwacht op het terrein van de uienspecialist in Emmeloord. De dag wordt ook aangegrepen voor de officiële opening van de derde bedrijfshal die vorig jaar in recordtempo is opgetrokken.

Informatie en vermaak

De open dag van Waterman Onions biedt een boeiende mix van informatie en vermaak. De hele dag zijn er rondleidingen door het bedrijf. U krijgt een uniek kijkje achter de schermen van de uienverwerking met toelichting door het personeel. Er is een bedrijvenmarkt met ruim 30 stands van bedrijven die verbonden zijn aan Waterman. Denk daarbij aan bijvoorbeeld technische bedrijven, een bank en leveranciers van verpakkingsmateriaal.  Ook zal een aantal machines uit de uienteelt getoond worden. Voor scholieren en werkzoekenden is er zelfs een banenmarkt met informatie over stages en functies bij Waterman Onions.

De inwendige mens wordt verwend met de koffiespecialiteiten van de Barista Bulli en de hapjes van een uitstekende lokale cateraar; uiteraard ook met uiengerechten. Voor kinderen worden diverse activiteiten georganiseerd en ook de lachspieren van de oudere bezoekers worden aan het werk gezet. En om te onderstrepen dat Waterman Onions een maatschappelijk betrokken organisatie is, is er ook aandacht voor een goed doel.

De komende maanden houden wij u op deze plek op de hoogte van de verdere invulling van het programma.

“Meedoen met pool Waterman Onions is bouwen aan een band”

Bauke Bierma zet zijn uien al weer 10 jaar af via de pool van Waterman Onions. Hij vindt een pool een prima instrument om een mooie prijs voor z’n uien te maken. Wat hij vooral waardeert aan de pool van Waterman Onions is de energie die het bedrijf steekt in de band met de teler. “Als gelijkwaardige partners praten over kwaliteit, dat is waar het ze om gaat.”

“Kijk, ze liggen al flink gekiemd.” Bauke Bierma krabt enthousiast een paar regels van een uienbed open. Met de vorst nog in de ondergrond had hij gelegenheid om het land zaaiklaar te leggen en half maart zijn de uien gezaaid. Bierma heeft de afgelopen jaren flink “gesleuteld” aan de aanpak van zijn uienteelt. “De uien komen sowieso altijd na de wintertarwe; dat geeft de mooiste structuur”, stelt Bierma. “Ik werk al een jaar of 10 met een spitploeg met ingebouwde kopeg. Daardoor ligt het land voor de winter onderin lekker grof en bovenin toch vlak. In het voorjaar heb ik met minimale grondbewerking een mooi zaaibed. ”

Rassenkeuze

Behalve de grondbewerking is ook de rassenkeuze onderwerp van een zoektocht geweest. “Het kan hier heel hard groeien maar ook erg droog zijn op deze zware grond”, vertelt Bierma. “De combinatie van de grondsoort (ruim 60% afslibbaar en bijna 5,5% organische stof), voorvrucht wintertarwe, het hakselen van het stro, een drijfmestgift om het stro te verteren en een groenbemester maakt dat de grond een enorme groeikracht heeft. Maar niet elk uienras kan daar goed mee overweg.” In voorbije jaren gebeurde het Bierma daardoor regelmatig dat hij wel veel kilo’s in de schuur had liggen maar dat de uien zacht werden en daardoor een matige huidkwaliteit hadden. Na meerdere jaren experimenteren, vaak met meerdere rassen naast elkaar, is Motion voor hem als beste ras uit de bus gekomen. Het biedt kwaliteit met behoud van opbrengst.

Gespreide afzet

Bierma zet zijn uien alweer een jaar of 10 af via de uienpool van Waterman Onion. In de jaren daarvoor zette hij zijn uien af via contracten en vrije verkoop. “Op een gegeven moment realiseerde ik mij dat dat veel drukte gaf, veel tijd en energie kostte en dat je maar een paar keer per seizoen handel deed op onze 8oo ton.  Je piest makkelijker naast de pot dan er in”, voegt hij er aan toe. “Mijn eigen 5-jarige gemiddelde bleef achter bij de meeste poolresultaten. Dat had ik overigens niet verwacht. De klappers onthoud je en de missers druk je kennelijk naar de achtergrond.”

Tien jaar verder heeft Bierma geen spijt van zijn keuze voor de pool als afzet-instrument. “Sommige telers zeggen dat pools de markt verstoren maar daar ben ik het niet mee eens. Zolang er maar genoeg pools zijn, zal iedereen de mooiste prijs willen maken. En op dit moment zijn er zeker 7 verschillende uienpools. Daarnaast is de poolprijs voor een verpakker of exporteur ook een mooi uithangbord. ” De grote kracht van een pool is volgens Bauke dat je samen een gespreide afzetstrategie kunt volgen die anders alleen voor hele grote telers is weggelegd.

Opwaarderen

Eén van de sterke punten van de pool van Waterman Onions is volgens Bierma dat het bedrijf zelf veel inspanningen doet om optimale kwaliteit te leveren. “Als je een keer een matige partij hebt, en dat kan iedereen een keer gebeuren, zet Waterman Onions een speciale mobiele sorteer- en leesunit in. De boer schept de uien op en Waterman doet de rest. Voorreinigen, scheiden in 2 maten, lezen en afvoeren in kisten. Je wordt volledig ontzorgd. Bij Waterman Onions worden ze dan nog een keer gelezen en verpakt.” De kosten zijn voor rekening van de boer maar volgens Bierma brengt de sorteerunit z’n geld in zulke onverhoopte situaties vrijwel altijd op. “Dankzij de opwaardering houdt je partij kansen in de markt. Je wordt niet uit de pool geknikkerd.  Individueel ben je met zo’n partij de sjaak.” Volgens Bierma tekent dit de instelling van Waterman Onions. “Ze doen hun best voor de boer. Ze investeren in een band met de teler en streven naar samenwerking om de beste kwaliteit te bereiken. En als er een probleem is, proberen ze het op te lossen.”

Aandacht voor de bewaring loont

“Met prijzen met twee cijfers voor de komma loont het weer om zuinig te zijn op je uien”, lacht Remko Wilms, inkoper bij Waterman. Ook de vooruitzichten stemmen niet somber want er moet met de huidige voorraden waarschijnlijk nog een lange periode worden overbrugd. En dat wordt niet eenvoudig, denkt Wilms. “We zien in veel partijen nog steeds de naweeën van het slechte weer in de oogstperiode. We komen veel kale uien tegen en aantastingen door bacterienatrot en Fusarium, vooral in partijen van de lichtere grond.” Ook uien die lang vast hebben gestaan voor het rooien, vallen snel kaal, is Wilms’ ervaring.

Condens voorkomen

Afhankelijk van het beoogde aflevertijdstip heeft Remko nog wel een paar aandachtspunten voor de bewaring. “Veel telers hebben de kou van een maand geleden gebruikt om de uien nog even omlaag te draaien. Maar wie in april gaat leveren, kan nu maar beter de temperatuur langzaam laten oplopen. Als een koude partij bij een hoog temperatuurverschil wordt geladen, krijg je condens. Dat geeft een fletse kleur.” Bij partijen voor levering in mei of juni is een lage temperatuur op dit moment geen enkel probleem. “Deze telers moeten gewoon goed blijven opletten om de kwaliteit van hun uien op peil te houden”, stelt Wilms. “Voor echt goeie kwaliteit heb je zo een plus van 3 cent ten opzichte van gemiddeld. Een beetje extra aandacht wordt al gauw goed betaald.”

Weerbare uien

Ook voor de kwaliteit van de komende oogst heeft Wilms nog wel een hint. “We zien dat steeds meer telers ontdekken dat groen rooien mooie uien oplevert. Je krijgt dan hele weerbare uien waar je lang lucht op kunt zetten zonder dat ze kaal vallen.” Het beste moment van rooien is volgens Remko tijdens het strijken wanneer nog ca. 60% van het loof groen is.