Een gezonde verslaving

Stap je bij Waterman op het hoofdkantoor in Emmeloord binnen, dan ontkom je niet aan een glimlach van Hessel. Deze inmiddels Fries, maar geboren Gelderlander en getogen Brabander regelt alles wat met transport te maken heeft en heeft contacten met zowel onze klanten, transporteurs en leveranciers. En eigenlijk met iedereen die op welke manier dan ook contact heeft met Waterman.

Puzzelen
Wat hij het leukste vindt aan zijn werk? Het puzzelen. Samen met collega’s ervoor zorgen dat alles aan het einde van de dag vlekkeloos is verlopen. Dat alles past en goed is gegaan. Kortom, dat hij aan het einde van de dag alles voor elkaar heeft gekregen.

En wanneer hem dat gelukt is, gaat hij met een gerust hart naar zijn andere Watermannen. Want naast zijn collega’s is er nog een club met diezelfde naam, en uiteraard is dit niet geheel toevallig.

‘De Watermannen’ is een touwtrekvereniging ooit ontstaan als een uitlaatklep voor Waterman collega’s na het werk. Nu, acht jaar later, is het een volwaardige sportclub die menig prijs in de wacht sleept. Zo is de jeugdploeg onlangs voor de tweede keer op rij Nederlands kampioen geworden.

Trainen
“Het is een gezonde verslaving,” vertelt Hessel. “Het is een kleine competitie, maar daardoor niet minder serieus. In de wintermaanden hebben we om het weekend wedstrijden en trainen we gemiddeld drie keer per week. De rest van het jaar ongeveer één keer in de week.”

Dat trainen gebeurt bij een boer in de schuur met eigengemaakte stellages. En net als voor zijn werk, geldt voor zijn sport uiteraard ook : dat alles past en goed gaat, daar gaat het om. Oprecht een knap staaltje samenwerking. Dat is touwtrekken en dat is werken op de afdeling Expeditie van Waterman.

Meer weten over de Watermannen? Kijk vooral eens op hun Facebookpagina!

Een succesvolle noodgreep

Er was eens een slechte uienoogst. Een oogst die niet goed genoeg was voor de verkoop, maar wel een oogst met uien die geschild nog prima geconsumeerd konden worden. Vader Pol Roussel zat met zijn handen in het haar. Praktisch ingesteld als ze is, begon moeder Jaklien Roussel met schillen.

Telefoonboek
En zo geschiedde. Maar wie zou er behoefte hebben aan geschilde uien? Het telefoonboek (we hebben het over 1995) werd er bij gepakt. En het allereerste bedrijf dat werd gebeld, is anno 2019 nog steeds klant.

Want deze noodgreep, bleek een succes. In de loop der jaren groeide het schillen van uien uit tot het bedrijf dat het vandaag de dag is. Een modern bedrijf met 45 medewerkers. Een specialist in het schillen en versnijden van uien.

Door de jaren heen is er veel veranderd, maar niet alles. Uien Roussel is nog steeds een familiebedrijf waar Pol en Jaklien aan het roer staan. Echter oudste zoon Louis en dochter Charlotte zitten inmiddels ook volop in het bedrijf en jongste zoon Maxime staat in de startblokken.

Snoepjesfabriek
“Toen onze ouders eind jaren negentig vertelden dat ze een fabriek wilden gaan beginnen, stonden wij te juichen,” vertelt een lachende Charlotte. “Wij dachten namelijk, jong als we toen waren, aan een snoepjesfabriek!” Niets bleek minder waar. Ze bleven in de uien.

Charlotte besloot Pedagogische Dienstverlening te gaan studeren. “Ik wilde iets compleet anders gaan doen. Alles behalve in de uien. Mijn ouders praatten er altijd over en dat was ik als jong meisje zat. Nu ik ouder ben zie ik het anders. Ze hadden een passie en hebben dat nog steeds. Ik ben er per ongeluk toch ingerold en ben daar nu erg fier op. Overigens net als mijn broers.”

Dit is het verhaal van de familie Roussel. Een bijzonder verhaal. Een uniek, maar vooral erg leuk verhaal. Een verhaal over slim ondernemerschap, over niet bij de pakken neerzitten, maar juist doorpakken. Een verhaal over anders denken.  Maar bovenal een verhaal over een passie.

Erik Waterman en Charlotte Roussel tijdens Fruit Logistica (2019) in Berlijn.

En daarom past Uien Roussel zo goed bij Waterman Onions. Daarom werken we inmiddels al ruim tien jaar naar volle tevredenheid samen. En we schillen nog lang en gelukkig… 😉

www.uienroussel.be

Wij begrijpen elkaar

Awex. Gevestigd in midden Polen in Nowe Skalmierzyce.

“We leven en werken in compleet andere landen, maar we begrijpen elkaar. Het is de basis van onze jarenlange samenwerking.” Dit zijn de woorden van Radosław Tyc, CEO van Awex, over zijn relatie met Waterman Onions.

Al vijftien jaar lang werken ze samen. Volgens Radosław was het liefde op het eerste gezicht. “Maar zonder gekheid het echte verhaal,” gaat hij verder. “De eerste partij die we van Waterman kochten was geen succes. Ik was niet tevreden en belde Erik Waterman daar over op. Zijn reactie was op dat moment de juiste en tekent zijn werkwijze.”

De klik
Erik stond namelijk een dag later bij Radosław in Polen op de stoep om met eigen ogen te zien wat er niet goed was. “Hij snapte direct wat ik bedoelde en loste het op. Dat is wat mij betreft zaken doen. De klik was er daardoor, en die klik is gebleven.”

Radosław Tyc en Erik Waterman tijdens Fruit Logistica 2019 in Berlijn

Beide bedrijven zijn in de loop der jaren flink gegroeid. Begonnen in 1989 heeft Radosław inmiddels ruim 150 medewerkers in vaste dienst en is Awex een flinke speler op de markt. Het bedrijf verkoopt aardappels en uien voornamelijk aan de supermarktbranche. 85% ervan zijn afkomstig uit Polen zelf.

“Naast onze overeenkomstige werkwijze als het om handelen gaat, hebben we ook beide onze mensen hoog in het vaandel staan. Daar gaat het namelijk om. Zonder hen geen kwaliteit. En dat moeten we koesteren. Net al onze langdurige relatie.”

www.awex.pl