Teler in beeld | Almar de Bont over zijn aanpak van onkruidbestrijding

Q&A met Almar de Bont

Op een regenachtige dag bezoeken we het bedrijf van Almar de Bont in Rutten (Noordoostpolder), samen met inkoper Jelmer Elzinga. We krijgen een uniek kijkje in de keuken en ontdekken zijn aanpak van onkruidbestrijding. Als we de gezellige kantine binnen stappen staat de koffie en thee al voor ons klaar.

Q: Kan je kort iets over jezelf vertellen?

A: “Ik ben Almar de Bont, heb een akkerbouwbedrijf in Rutten en ik teel 85 ha pootaardappelen en 35 ha zaaiuien. Dit doe ik samen met mijn vrouw Suzan, één vaste medewerker en 1-2 zzp’ers in de piekmomenten.”

Q: Kun je ons iets vertellen over de nieuwste technologieën die je in de landbouw toepast?

A: “Eén van de meest innovatieve apparaten die we hier gebruiken, is de spotsprayer. Deze hebben we samen met teler Bouma-Holtslag aangeschaft. De spotsprayer biedt een gerichte aanpak voor onkruidbestrijding, iets wat met traditionele veldspuiten niet mogelijk is.”

Q: Wat maakt de spotsprayer zo bijzonder?

A: “In tegenstelling tot traditionele veldspuiten, die ongericht herbiciden over een heel veld verspreiden, richt de spotsprayer zich specifiek op de plekken waar onkruid groeit. Het apparaat is uitgerust met twee vleugels, en elke vleugel heeft vier camera’s die voortdurend de bedden met uien scannen. Zodra een camera onkruid detecteert, geeft het een signaal door aan de spuitdop die vervolgens gericht de bestrijdingsmiddelen toedient. Dit zorgt voor een efficiënte en doelgerichte bestrijding van onkruid, zonder dat de gewassen worden aangetast.”

 

De spotsprayer zich specifiek op de plekken waar onkruid groeit”

Q: Dat klinkt indrukwekkend! Wat zijn de voordelen van deze technologie?

A: “Eén van de grootste voordelen is de aanzienlijke vermindering van het gebruik van bestrijdingsmiddelen. We gebruiken tot wel 95% minder gewasbeschermingsmiddelen vergeleken met traditionele veldspuiten. Dit is niet alleen kosteneffectief voor ons als telers, maar ook beter voor het milieu, aangezien er minder chemische middelen nodig zijn en deze niet op de gewassen terechtkomen. We leren nog bijna dagelijks bij wat betreft instellingen en mogelijkheden in combinatie met de middelcombinaties en doseringen. Het is echt een grote verbetering in de teelt, omdat we met veel minder middel een veel betere effectiviteit bereiken in de onkruidbespuitingen. Het gewas kan zo goed als ongestoord doorgroeien wat in een jaar als deze van groot belang is door de gemiddeld genomen late zaaidatum.” Jelmer voegt toe “De spotsprayer zal de vitaliteit en opbrengst van de uiengewassen ook ten gunste komen, doordat minder uienplanten in aanraking komen met de herbicides zullen deze minder geremd worden in de groei”.

“Eén van de grootste voordelen is de aanzienlijke vermindering van het gebruik van bestrijdingsmiddelen”

Spraykoppen


Q: Dat klinkt als een win-win situatie voor zowel de telers als het milieu. Zijn er nog toekomstige ontwikkelingen waar we naar uit kunnen kijken?

A: “Absoluut. De technologie achter de spotsprayer blijft zich ontwikkelen. Op dit moment kan een arm van de sprayer ongeveer twee bedden of rijen beslaan, wat net niet voldoende is voor drie bedden. Het doel is om deze capaciteit te vergroten, wat zal leiden tot nog meer tijdswinst en efficiëntie voor de telers. Daarnaast komt er in de toekomst waarschijnlijk de mogelijkheid om zieke planten in andere gewassen te herkennen en markeren.”

Ondertussen is de spotsprayer uitgebreid met een verbredingsset. Hierdoor is de reikwijdte uitgebreid naar 3 bedden. Wat neer komt op een capaciteit van 3.5 ha/u bij een snelheid van 5.5 km/u.

“Het doel is om deze capaciteit te vergroten, wat zal leiden tot nog meer tijdswinst en efficiëntie voor de telers.”

Q: Het is fascinerend om te zien hoe technologie een verschil kan maken in de landbouw. Wil je nog iets toevoegen, Jelmer?

A: “Zeker! Als je vragen hebt over deze technologie of andere innovaties, neem dan gerust contact op met mij of mijn collega Zev. We beantwoorden graag al je vragen.”

Wil jij in gesprek met onze inkopers? Contacteer ze nu.