Teeltupdate | Ook dit seizoen weer de nodige uitdagingen

Inkoper bij Waterman Onions en verkoper bij Uienzaad online: Jelmer Elzinga beschrijft de komende periode wat hem opvalt in het teeltseizoen van 2024. Jelmer vertelt in zijn terugkerende rubriek ’teeltupdate’ de ontwikkelingen van de plantuien en zaaiuien in Nederland.

Wateroverlast na de oogst van 2023
Sinds de oogst van afgelopen najaar, rond half oktober 2023, krijgen we overmatig veel neerslag. Plaatselijk leidt dit vaak tot hevige wateroverlast. Tijdens een rondje langs de velden in (Noord-) Nederland hebben is duidelijk te zien dat sommige percelen flink te lijden hebben gehad door overmatige regen. Ook de bonen-/uienvlieg, ritnaalden en soms ook spuitschade door herbiciden in combinatie met flinke neerslag vormen dit seizoen grote obstakels voor de teelt.

Wat brengt 9 maanden herfst achter elkaar? Het grondwaterniveau is in elk geval op veel plekken weer op peil.

Jelmer Elzinga

Uitdagingen in het teeltseizoen
Sinds eind mei is het weer relatief kouder en donkerder, ook wel ‘aardappelweer’ genoemd. Uien gedijen beter met meer zonlicht en een paar graden extra warmte om tijdig voldoende loof te ontwikkelen. “Ik adviseer om tijdig te starten met fungicidebestrijding, omdat de druk door nat weer waarschijnlijk hoog is”, vertelt Jelmer.

Vooralsnog lijken de meeste percelen zich op het oog aardig herpakt te hebben “Op het moment dat we echter een weersomslag naar warm en droog weer krijgen, zullen we pas goed kunnen inschatten wat deze uitdagende start met zich mee heeft gebracht”, aldus Jelmer. Problemen met grondstructuur zullen extreem snel aan het daglicht komen dit seizoen. Met plant wegval en achterblijvende groei tot gevolg. Zetten de weersomstandigheden van juni en juli zich echter door dan zullen we tot misschien wel een gemiddelde bruto uienoogst komen dit seizoen.

Teeltupdate oogst winteruien

Oogst winteruien

Oogst winteruien en tweedejaars plantuien

In de tweede week van juni zijn de eerste winteruien geoogst. Het aanbod van winter(zaai)uien is hoger dan voorgaande jaren. Verwerkers konden nog steeds oude oogst kopen en wachten nog een beetje; ze waren markt aan het aftasten. Begin juli kwam de oogst van tweedejaarsplantuien met horten en stoten op gang door het wisselvallige weer. “Vanwege het wisselvallige merk je dat telers naar het juiste rooi- en laadmoment zoeken”, vertelt Jelmer. Dit hield de prijs voor de vroege voorjaarsplantuien echter goed in de benen.

Schade door meeldauw

Schade door meeldauw

Verwachting
Het vochtige weer biedt schimmelziekten een kans. Tijdens de rondgang langs verschillende telers zagen we dat diverse percelen met winteruien zwaar waren aangetast. Ook percelen met zaaiuien vertoonden al schimmelziekten, zoals meeldauw. Om bijvoorbeeld meeldauw te bestrijden, adviseert Jelmer de spuitinterval kort te houden en tijdig starten. “Vooral gezien het gebrek aan curatieve gewasbeschermingsmiddelen tegen schimmelziekten.

Meer informatie over deze teeltupdate?

Onze inkopers Zev en Jelmer beantwoorden graag je vragen.

Lees hier de vorige teeltupdate.