uienbewaring

Aandacht voor de bewaring loont

“Met prijzen met twee cijfers voor de komma loont het weer om zuinig te zijn op je uien”, lacht Remko Wilms, inkoper bij Waterman. Ook de vooruitzichten stemmen niet somber want er moet met de huidige voorraden waarschijnlijk nog een lange periode worden overbrugd. En dat wordt niet eenvoudig, denkt Wilms. “We zien in veel partijen nog steeds de naweeën van het slechte weer in de oogstperiode. We komen veel kale uien tegen en aantastingen door bacterienatrot en Fusarium, vooral in partijen van de lichtere grond.” Ook uien die lang vast hebben gestaan voor het rooien, vallen snel kaal, is Wilms’ ervaring.

Condens voorkomen

Afhankelijk van het beoogde aflevertijdstip heeft Remko nog wel een paar aandachtspunten voor de bewaring. “Veel telers hebben de kou van een maand geleden gebruikt om de uien nog even omlaag te draaien. Maar wie in april gaat leveren, kan nu maar beter de temperatuur langzaam laten oplopen. Als een koude partij bij een hoog temperatuurverschil wordt geladen, krijg je condens. Dat geeft een fletse kleur.” Bij partijen voor levering in mei of juni is een lage temperatuur op dit moment geen enkel probleem. “Deze telers moeten gewoon goed blijven opletten om de kwaliteit van hun uien op peil te houden”, stelt Wilms. “Voor echt goeie kwaliteit heb je zo een plus van 3 cent ten opzichte van gemiddeld. Een beetje extra aandacht wordt al gauw goed betaald.”

Weerbare uien

Ook voor de kwaliteit van de komende oogst heeft Wilms nog wel een hint. “We zien dat steeds meer telers ontdekken dat groen rooien mooie uien oplevert. Je krijgt dan hele weerbare uien waar je lang lucht op kunt zetten zonder dat ze kaal vallen.” Het beste moment van rooien is volgens Remko tijdens het strijken wanneer nog ca. 60% van het loof groen is.