Wim’s oogst update
In deze rubriek geven wij het woord aan Wim Waterman. Bekent met alle ins en outs op uienmarkt, geeft Wim een korte update over wat hem opvalt in de markt.
Het zaaiuienseizoen is op volle gang en de meeste uien in Nederland zijn momenteel al geoogst, kijkende naar de kwaliteit van de uien, ziet Wim nog wel een aantal uitdagingen. “Met name in de plantuien waren er veel problemen. We zijn dan ook zo snel mogelijk overgegaan op de zaaiuien, maar ook daarin zien we een hoger percentage uitval al gemiddeld. Met name de bacterierot springt er negatief uit, vaak als gevolg van hagel extreme regen of meeldauw, de bacterie moet tenslotte toch een ingang hebben. Nu zit die in de zaaiuien vaak nog in de buitenste rok maar later, in de bewaring, trekt dit ook in de kern. Je hebt er dus extra je werk aan, maar uiteindelijk kunnen we onze klanten van een goede kwaliteit bedienen. En het is natuurlijk al een verademing hoe de oogst binnenkomt. De telers kunnen, als de grond niet te hard is, zelf hun geschikte moment kiezen.”
Volgens Wim blijft het goed opletten in de bewaring. “Het wordt een lang en lastig bewaarseizoen, waarin de kwaliteit constant gewaarborgd moet worden.” Gelukkig voor Wim heeft het inkoopteam van Waterman aanvulling gekregen. “Onze inkopers kunnen telers goed adviseren over de bewaring.” Wim voegt hier wel met klem aan toe dat dit advies vrijblijvend is. “Ook moeten telers nu al gaan nadenken over het volgende seizoen, welke rassen ze willen zaaien en met welk doel.” Hiervoor kunnen telers persoonlijk contact leggen met onze inkopers of online advies inwinnen via uienzaadonline.nl
Over het exportseizoen van 2021 verwacht Wim dat de exportweken van +40.000 ton van 2020, niet nog een jaar herhaald zullen worden. “We zouden nog veel meer kunnen exporteren als we de transportmogelijkheden hadden.” Want aan de vraag ligt het volgens Wim niet. “Afrika trekt de kar, maar ook Azië en Centraal-Amerika doen goed mee. Het zijn de gangbare bestemmingen die vragen naar uien. Dat is overigens wel weer fijn, want daar hebben we vanaf het tweede deel van vorig seizoen best lang op moeten wachten.”
Het hele interview met Wim lezen? Klik hier.