“Het blijft opletten in de uienbewaring!”
2017 gaat de boeken in als een extreem jaar voor de uienoogst. Vooral de partijen die na de neerslag zijn binnengehaald, kampen met problemen of vragen op z’n minst extra aandacht. Permanente oplettendheid is noodzakelijk.
“We hebben nu soms al tarrapercentages die hoger liggen dan aan het eind van vorig bewaarseizoen”, schetst Remko Wilms van Waterman Onions de situatie. “Geen wonder, want er zijn uien binnen gereden onder omstandigheden die je in normale jaren nooit zou accepteren.” In partijen die relatief nat zijn ingeschuurd, liggen watervellen op de loer, vertelt Wilms. “Ik adviseer telers met dergelijke klamme partijen om boven de hoop permanent lucht af te voeren. Dus ook als de ventilatoren uitstaan. Anders ontstaat er een te vochtig klimaat.” Naast watervellen treft Remko in enkele partijen natrot aan; meestal gaat het dan om uien die lange tijd verstikt hebben gelegen door de vele neerslag. En in partijen met heel veel grondtarra ziet hij soms dat de uien weer wortel schieten en gaan kiemen. “Heel bizar.”
MH en fusarium
De partijen van na de regen hebben weliswaar de meeste problemen maar ook de uien die onder goede omstandigheden zijn ingeschuurd, vragen aandacht. “Het komt nogal eens voor dat de MH-bespuiting niet goed is aangeslagen”, verklaart Wilms. “In dergelijke partijen treedt soms al weer kieming op. En ook fusariumrot is in veel partijen te vinden. De aantasting was laat dit jaar en de besmette uien zijn mee de schuur ingegaan.” Voor bewaarders van rode uien heeft Wilms nog een extra waarschuwing: “De kwaliteit van veel partijen is zorgelijk. Er komt veel bacteriezuur voor. Dat verraadt zich altijd door vliegjes boven de hoop. Opletten dus.”
Afzet loopt goed door
Het kost door alle kwaliteitsproblemen veel tijd en energie om partijen uien afleverklaar te krijgen. Desondanks loopt de afzet als een speer. “Al vanaf half september gaat het plankgas”, weet Remko. “Er is wel prijsdruk door de kwaliteitsproblemen maar we hebben al forse hoeveelheden kunnen afzetten naar Afrika en Azië. Dat is natuurlijk ook wel nodig door de overvloedige oogst.”
Voor na de feestdagen ziet Wilms afzetmogelijkheden naar andere windstreken. “In Zuid-Europa blijven de opbrengsten en grofte achter door de hitte van afgelopen zomer. En in Oost-Europa hebben ze, net als wij, veel neerslagproblemen gehad rond de oogst. Dat heeft opbrengst gekost.” Van Zuid-Amerika weet Wilms dat de opbrengsten fors lager liggen dan vorig jaar. “Dus voor de tweede helft van dit afzetjaar ben ik gematigd optimistisch.”