Teeltupdate | Wederom een uitdagende start
“Het zaaiseizoen 2024 kenmerkt zich door korte, droge periodes waarin de grond niet overal voldoende bekwaam is”
Inkoper bij Waterman Onions en verkoper bij Uienzaad online: Jelmer Elzinga, beschrijft de komende periode in teeltupdates wat hem opvalt in het teeltseizoen van 2024. Jelmer vertelt in zijn terugkerende rubriek de ontwikkelingen van de plantuien en zaaiuien in Nederland.
Planten en zaaien
De tweedejaars plantuien zaten deels tijdig in de grond. Echter, op sommige percelen moest men lang geduld hebben om te kunnen planten. De voorsprong in ontwikkeling van de vroeger geplante percelen zie je inmiddels duidelijk terug.
Grote verschillen
Halverwege maart werden de eerste zaaiuien gezaaid op de vroege en drogere percelen. Inmiddels hebben enkele percelen het 2e – 3e pijpje. Andere percelen werden pas tussen 5 en 15 mei gezaaid. “De meeste uien zijn in week 18 gezaaid. “Sinds die tijd is het oneerlijk verdeeld wat het weer betreft”, licht Jelmer toe. “Bepaalde teeltgebieden hebben sinds die tijd een groeiseizoen uit het boekje met voldoende warmte en gezonde hoeveelheden water, waar de uienpercelen in andere gebieden soms meerdere malen de volle laag krijgen qua neerslag’’. Helemaal aan de andere kant van het spectrum zien we soms zelfs ook percelen die droog liggen en smachten om water. Laat gezaaide uien met geprimed uienzaad groeien soms in 5-7 dagen al boven. Niet-geprimed uienzaad groeit binnen 9-14 dagen boven.
Door het uitdagende voorjaar komt niet het gehele geprognotiseerde areaal in de grond. Per saldo verwachten wij wel een lichte uitbreiding van het uienareaal in Nederland en de ons omliggende landen. Maar zo extreem als de verwachtingen waren voor de areaalsuitbreiding deze winter is het uiteindelijk niet.
In de komende periode zal duidelijk worden hoeveel percelen uiteindelijk niet gezaaid zijn. En belangrijker nog wat de potentie is van de wel gezaaide percelen.
teeltupdate: insecten
Het warme weer biedt insecten de kans om toe te slaan. Momenteel zijn het met name aaltjes of uien- en bonenvlieg waar rekening mee gehouden moet worden. De schade van de bonenvlieg zal binnenkort afnemen, omdat deze op een grotere uienplant niet eenvoudig schade kan aanbrengen. “Blijf alsnog opletten voor schade door de uienvlieg en trips! Vanuit ervaring weten we dat ze goed gedijen tijdens deze warme weersomstandigheden”, aldus Jelmer.
Wil je meer weten over deze teeltupdate? Neem dan contact op met onze inkopers Jelmer of Zev.