Wim’s markt update: Uienexport 21-22
In deze rubriek geven wij het woord aan Wim Waterman. Bekend met alle ins en outs op de uienmarkt, geeft Wim een korte update wat hem opvalt in de markt. Deze week bespreekt Wim de oplopende transportprijzen en hun invloed op de uienexport.
De traditioneel drukste periode van het export seizoen ligt helaas weer achter ons. Tot aan de jaarwisseling is er een grandioos kwantum van meer dan 800.000 ton uien de grens over gegaan. Dit is zelfs nog exclusief de aanzienlijke grijze export naar Polen. Een topprestatie waar we trots op mogen zijn. Maar aan deze lofzang zit een zwart randje: “Zolang er nog geen gebrek is aan uien wordt de prijs voor de teler helaas niet beter.” waarschuwt Wim. Dat dit zeker afhankelijk is van de grofte en kleur van de aangeboden partij, mag voor dit seizoen duidelijk zijn.
“Om de uienberg weg te kunnen werken voor het begin van het nieuwe seizoen zullen we de aankomende maanden wel ons best moeten doen.” vervolgt Wim. ” Een jaar geleden deden we in deze maanden 15.000 ton export gemiddeld per week. In 2022 zullen we wel richting de 25.000 ton export per week moeten gaan om de aanwezige uien op de markt weg te werken.” Aldus Wim.
Transportprijzen lopen op
Voor de tweede helft van het seizoen zijn er zeker kansen maar het exporteren van grote volumes wordt wel aan de banden gelegd door de verhoogde transportkosten. “Uien uit Nederland zijn momenteel relatief duur voor de klant.” Binnen de Europese Unie zijn de transportkosten nog te doen, voor overzeese klanten is het helaas een ander verhaal. “Prijzen voor containertransport zijn bijvoorbeeld alleen al met 50-100% verhoogd.” De aanhoudende onbalans in de transportwereld maakt dat de transportmiddelen in mindere mate aanwezig zijn op populaire bestemmingen buiten de EU. “Hierdoor komt de concurrentiepositie van Nederland in het geding op markten waar het lokale product vrij beschikbaar is.”
Kwaliteit van de uien
“De kwaliteit van de uien in de opslag is zeer wisselvallig en vraagt om veel controles.” Daarom heeft inkoper Harmjan Hospers speciaal voor de telers een filmpje gemaakt over het opzetten van een goede kiemproef.” Het filmpje vind je hier, de geschreven uitleg kunnen telers HIER vinden. Wilt u op de hoogte blijven van Harmjan zijn tips? Houdt het Instagram account van Waterman in de gaten voor meer updates, tips en tricks.