Wanneer is het juiste moment om uien te rooien?
Elk jaar is het groeiseizoen anders en daardoor verschilt ook het moment om uien te rooien. Wanneer, en hoe bepaal je het juiste moment. En wat is de beste manier?
Oogstomstandigheden
De stelregel voor het rooimoment is wat ons betreft ook afhankelijk van het teeltdoel en de bewaarmethode. Kies bij bewaaruien voor behoorlijk groenigrooien (2/3 groen loof) en voor enigszins groenig (1/3 groen loof) bij snelle afzet. Rooi de uien zeker dit seizoen met voldoende diepte. Bij ondiep rooien kunnen de eerste beschadigingen ontstaan die later in bewaring kwaliteitsproblemen kunnen geven.
Daarbij is het advies om uien alleen te klappen en te rooien als ze winddroog zijn. Het loof altijd klappen boven de bovenste insteek van de schacht, dit is ongeveer 10 cm lengte van de pijp. Te kort klappen, rooien en oogsten van een vochtig gewas, verhoogt namelijk de kans op kop- en wondrot behoorlijk. Te lang klappen kan problemen geven voor verdere mechanische verwerking met laden en later met uitschuren; maar voor de ui an sich kan het zeker niet kwaad wat langer te klappen.
Opladen
Het opladen van de uien hoeft niet snel, maar moet wel zorgvuldig gebeuren. Als laatste is het belangrijk dat de uien zo min mogelijk valbewegingen maken, voordat ze in de schuur en/of vrachtwagen liggen. Wij zien de laatste jaren goede resultaten wanneer het laden enigszins onder sloffe omstandigheden plaatsvindt. Dit in tegenstelling tot het gevoel dat heerst dat het laden op het scherpste moment van de dag moet gebeuren. Bijkomend voordeel is dat je sneller een egalere temperatuur in de bewaring hebt.
Advies nodig om het juiste rooimoment te bepalen? Onze inkopers adviseren graag. Neem contact op met onze inkopers.